Oil-Ok у Facebook     Oil-Ok у Instagram      
Багажник знань    Контакти Доставка та оплата
Oil-Ok у Facebook     Oil-Ok у Instagram      
Багажник знань
інфо
  
корзина
Недорогі АКБ |  40-54 Ач |  55-70 Ач |  70-90 Ач |  90-110 Ач |  Грузові |  AGM гелеві |  Мотоциклетні  |  Лодочні



Яке моторне масло заливати в дизель: дослідження конструкторів Ford

01.08.2016

Інтервал служби моторних мастил у разі використання в дизельних двигунах, що працюють на дизельному паливі з високим вмістом сірки, розглядається як функція похідна від TAN та TBN мастила. На цю тему інженери провели багато стендових випробувань.

Виявлено, що сучасні європейські моторні дизельні масла з низьким TBN у разі використання дизельного палива з високим вмістом сірки непридатні для цього типу застосування.Такі мастила за важких умов експлуатації втрачають свої властивості швидше ніж очікувалося.

У разі спалювання вуглеводневого палива у двигунах внутрішньго згоряння виробляются кислоти.
Спалювання сірки, що входить до складу палива, створює оксиди сірки, які реагуючи з водяною парою утворюють сірчану кислоту. Крім того, високі температури і тиск виробляють оксиди азоту, що в поєднанні з водою створюють азотну кислоту. Ці сильні кислоти, якщо їх не нейтралізувати викликають корозійне зношення критичних компонентів двигуна.

Загальне лужне число (TBN) за своєю суттю є мірою буферної здатності моторного масла, а також його здатності підтримувати лужність. Високий TBN вказує на відсутність сильних кислот. Додавання кислот під час процесу спалювання палива призводить до зменшення TBN оливи. Здатність мастила протистояти цьому зниженню лужності є бажаною властивістю для сучасних мастильних матеріалів.

Загальне кислотне число (TAN) показує рівень кислотних компонентів в оливі. Існує залежність між TAN і TBN, яку можно зрозуміти, розглядаючи діелектричну проникність базового мастила та води, силу кислот та інші компоненти. Загалом реакції титрування многоосновних кислот у двигуні складні та їх прогнозування є не точним.

Експеремент інженерів Форду, який було проведено в Туреччені мав відповісти на питання: яку дизельну моторну оливу рекомендувати для країн Східної Європи та який має бути інтервал заміни оливи.

Якщо у Західній Європі вміст сірки у дизельному паливі 350 ppm. то в Туреченні вміст сірки 7000–9000ppm був «нормою». В Україні стан з дизельним паливом ще гірше.

Для експеременту було обрано чотири типу моторної оливи:
Олива A — WSS-M2C-913-A — 5W30 — TBN 6.5
Олива B — WSS-M2C-913-A — 5W30 — TBN 9.3
Олива С — ACEA B3/E3,API CG-4 — 10W30 — TBN 12
Олива D — WSS-M2C-913-A — 5W30 — TBN 9.2

Авто: Ford Transit, 66kW 2.4DI Duratorque Diesel
Зразки відпрацьованої оливи брали кожні 1000 км.
Стендові випробування: двигун Ford, 88kW 2.4DI Duratorque Diesel
Зразки відпрацьованї оливи брали кожні 20 мотогодин
Дизельне паливо, що містить 5000ppm сірки.
TBN і TAN визначали у спосіб ASTM D4739.

Досліджувалося падіння лужного числа і той момент, коли лужне переставало активно боротися з кислотним середовищем і TAN починало зростати. Точка перетину ліній TBN і TAN приймалася за остаточне спрацьовування мастила. Непридатність мастила в цьому випадку, коли кислотне число TAN вже значно вирісло і лужне TBN не перешкоджає окислювальним процесам в двигуні.

Інтервал заміни оливи в двигуні
Результати
Олива A 5W30 — TBN 6.5 — спрацювалася через 7000 км.
Олива B 5W30 — TBN 9.3 — спрацювалася через 11500 км.
Олива С 10W30 — TBN 12 — спрацювалася через 18 000 км.
Олива D 5W30 — TBN 9.2 — спрацювалася через 11500 км.

Висновки
Високе лужне число TBN (10–13) важливо в разі, коли використовується дуже погане дизельне паливо. Для інших випадків достатньо TBN рівня 9.0. Сучасні малозольні та малов’язкі оливи не зможуть розкрити свій потенціал у разі застосування неякісного палива, а в деяких випадках навіть не забезпечать звичайний антиокислювальний захист двигуна. Раніше вважали, що інтервали заміни там, де високий відсоток сірки у паливі треба скоротити вдвічі, але можливо використовування будь-якого стандартного мастила. Експеремент виявив, що це не вірний підхід. Сорта оливи з більш низькою в’язкості для економії палива не нададуть в цьому випадку потрібний результат. Більш підходящими є класичні класи в’язкості, такі як SAE 15W-40. Типова західноєвропейська ACEA A1 / B1 з низьким TBN для країн Східної Європи не годиться зовсім.